Altijd te laat? Zó kom je wel op tijd!
Is de klok jouw vijand en kom jij eeuwig en altijd te laat? Dan is het lezen van dit blog zeker de moeite waard. Aangezien ik zelf een ‘te laat komer’ ben, schrijf ik dit blog met een lichte verdediging ten aanzien van de mensen die worstelen met op tijd komen. Het spreekwoord luidt ‘ beter laat dan nooit’. Omdat deze uitdrukking inmiddels een lange sik heeft zeg ik zelf iets anders. Deze hoorde ik laatst namelijk. ‘Beter te laat dan te lelijk’. Als ik dit met een olijk gezicht zeg tegen degene waar ik een afspraak mee had ben ik eigenlijk zelf altijd de enige die het grappig vindt. Mensen vinden het namelijk helemaal niet komisch als je te laat komt. Weet wel dat mensen die te laat komen het écht niet expres doen, althans ik niet. Wist je trouwens dat mensen die te laat komen eigenlijk geboren optimisten zijn? Ze plannen té positief en denken dat ze in een beperkte tijd een aantal dingen kunnen doen. Het leven is dynamisch dus als je tegenslag, file of een onverwacht telefoongesprek niet incalculeert ben je al snel te laat. Met onderstaande tips kun je je leven beteren en zorgen dat je wel op tijd bent.
Deze types komen altijd te laat
Er zijn meerdere types die te laat komen, het is niet één specifiek type. Ieder type heeft namelijk een eigen karaktereigenschap wat samenhangt met het te laat komen. Zo heb je ‘de hedonist’ die korte termijn genot/geluk altijd voorrang geeft om op tijd komen. De verstrooide professoren hebben ook een handje van te laat komen. Dit type heeft een brede interesse en is hierdoor ook snel afgeleid door externe zaken. Ook zijn er zo genoemde ‘deadlinesurfers’. Dit type kickt eigenlijk gewoon op de adrenaline van het racen tegen de klok. De optimistische regelaar denkt altijd dat hij of zij tijd genoeg heeft en is gewoon té positief ingesteld. Deze groep moet echt trainen om tijd beter in te schatten. Er zijn nog meer types om aan te duiden, maar het is meer tijd om naar de oplossing te gaan.
Tips zodat je niet meer te laat komt
Een cursus timemanagement is nooit verkeerd, want de reden dat jij altijd te laat bent is afhankelijk van je karakter. Tijdens een cursus word je aangeleerd om in een beperkte tijd een goede balans te vinden tussen ontspanning en jouw gewenste activiteiten. Ook is het een idee om een marge te bouwen in je planning. Als je zelf een planning maakt voor een dag, bouw dan standaard een marge in van dertig minuten. Een ander goed idee is om een horloge te dragen en jezelf verplichten om hier een paar keer per dag op te kijken of je tijdschema van de dag nog klopt. Zo reduceer je stress, loop je niet achter de feiten en maak je je omgeving blij. In plaats van dat je altijd gehaast bent is er met deze tips ook eens tijd om te relaxen in je badjas op de bank. Ook lekker toch?
Succes ermee!