Wat is kredietwaardigheid voor ondernemers?

Als je producten of diensten op rekening levert, wil je het risico op non-betalingen zo klein mogelijk maken. Om na te gaan of klanten in staat zijn hun kosten te betalen, kun je hun kredietwaardigheid laten controleren. Dit kun je doen door middel van een kredietverzekering. Maar wat is kredietwaardigheid eigenlijk? En waarom is het verstandig om deze te laten controleren? In deze blog lees je alles wat je moet weten over kredietwaardigheid.

Wat is kredietwaardigheid?

De kredietwaardigheid geeft aan in welke mate een onderneming, een land of een persoon zijn of haar schulden kan afbetalen. Er wordt dan gekeken naar het aantal openstaande rekeningen en de snelheid waarmee een bedrijf deze kan aflossen. Wanneer je kredietwaardig bent, betekent dat dat je aan je financiële verplichtingen kan voldoen.

Waarom moet je de kredietwaardigheid controleren?

Als je je afvraagt of een klant in staat is een verstrekt krediet terug te betalen, is het slim kredietwaardigheid te laten controleren. Je wil het risico op onbetaalde facturen natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Het is fijn om voor de productie en werkzaamheden te weten of de klant het kan betalen. Je kunt de resultaten gebruiken om een betalingsbeleid te selecteren. Zo kun je voor klanten met een lage kredietwaardigheid aangeven dat ze vooraf moeten betalen. Zo krijg jij sowieso je geld binnen voordat je er werk aan besteed.

Hoe kun je de kredietwaardigheid controleren?

Als je een kredietwaardigheid wil controleren, kun je dat doen door middel van kredietverzekeringen of een kredietbeoordelaar. Deze zijn gespecialiseerd in het checken van kredietwaardigheid. De kredietwaardigheid wordt beoordeeld aan de hand van de financiën van een onderneming of persoon. Wordt er winst of verlies geleden? En hoe groot is het eigen vermogen? Ook wordt er gekeken naar de betaalreputatie. De beoordelaar maakt op basis daarvan  een kredietrapport op en daarin staat hoe hoog de kredietwaardigheid is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *