Alle tabak die in speciaalzaken als BigBen te koop ziet staan, wordt met veel geduld en precisie geproduceerd. Zorg, tijd en kennis maken de perfecte tabak voor een tabakspijp. Na de oogst vindt het drogen en sorteren plaats, waarna de gedroogde bladeren in een vacuümkamer worden geplaatst. Als laatste stap wordt de tabak verfijnd en op smaak gebracht. 

Pas daarna vindt het snijden en branden plaats om vervolgens door de tabaksfabrikant volgens geheime recepten te worden gemengd. Veel fabrikanten maken een blend van zo een twintig tot dertig tabak soorten. Ga jij voor het eerst een tabakspijp kopen, begin dan met een lichte, lucht gedroogde tabak variant. 

Stap 1 – drogen en sorteren 

Na de oogst, die bijna overal door tabaksboeren nog met de hand wordt uitgevoerd – hoewel in enkele regio’s machines worden gebruikt – worden de tabaksbladeren eerst gedroogd en gesorteerd. In de meeste strekken worden de tabaksbladeren met de lucht gedroogd. Zo ontstaat de ruwe tabak. 

Stap 2 – de vacuümkamer 

Nadat de tabaksbladeren zijn gedroogd en gesorteerd, worden ze opnieuw vochtig gemaakt. Dat klinkt paradoxaal, maar het is echt zo. De gemengde tabaksbladeren worden door middel van stoom bevochtigd en vervolgens in een vacuümkamer verwarmd. Het vacuüm wordt langzaam bereikt, waardoor de poriën van de tabaksbladeren opengaan en de waterdamp beter kan doordringen. De bladeren zijn nu vrij soepel en breken niet snel. Dit is de beste voorbereiding zodat de tabak in de volgende stap heel mooi op smaak kan worden gebracht. 

Stap 3 – op smaak brengen 

Afhankelijk van de variëteit is het recept van op smaak brengen natuurlijk heel anders. Het aromatiseren vindt plaats in de zogenaamde drum. Daar worden de tabaks melanges besproeid met verschillende sauzen. De drum draait ijverig rond en zorgt ervoor dat elk blaadje wordt besproeid, zodat de saus gelijkmatig wordt aangebracht. Zo ontstaat de basis aroma, die later individueel kan worden verfijnd. De saus en tabak rusten daarna nog een dag in mengbakken om nog beter te mengen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *