Het objectief vaststellen van geluidsoverlast

Als je last hebt van geluidsoverlast dan kom je wellicht een scenario bekend voor waarin je probeert om een einde te maken aan de overlast. Je gaat dan naar de buren toe die de geluidsoverlast veroorzaken, waarna zij vervolgens aangeven dat zij hun harde muziek niet als overlast zien. Het is lastig om te bepalen wanneer er nou sprake is van geluidsoverlast aangezien buren wel degelijk het recht hebben om geluid te maken. Er zijn echter bepaalde limieten vastgesteld aan het geluid dat mogelijk is gedurende de nacht en gedurende de dag. Aan de hand van objectieve metingen kan je bepalen of er sprake is van geluidsoverlast.


Het meten van decibellen

Indien gewenst heb je de mogelijk om aan de hand van apparatuur het geluid te meten dat geproduceerd wordt door de buren. Aan de hand van een apparaat kan je meten hoe hoog het geluid is dat wordt gemaakt. Overdag geldt een grens van 35 decibel, als de buren hier over heen gaan dan mag je actie ondernemen. In de nacht is er een grens van zo’n 25 decibel, waarbij nogmaals geldt dat je actie mag ondernemen indien deze grens wordt overschreden. Je kan een schriftelijk verzoek indien bij de buren of samen met de andere buren in actie komen. Ten slotte kan je de politie inschakelen. 


Gevolgen van geluidsoverlast   

Als er sprake is van geluidsoverlast dan zal dit niet zonder gevolgen blijven. Door de geluidsoverlast die plaatsvindt kan je nachtrust verstoord raken. Dit heeft negatieve gevolgen voor jouw gezondheid aangezien nachtrust van essentieel belang is voor lichaam en geest om te herstellen. Door het harde geluid gedurende de dag kan je gehoor ook beschadigd raken. Bij te harde muziek gaan de trilhaartjes namelijk trillen, waardoor het verstandig is om dopjes te dragen en hiermee geluidsoverlast te voorkomen. Andere consequenties van geluidsoverlast zijn stress en vermoeidheid. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *