Heb jij de juiste autoverzekering?
Uit recent onderzoek blijkt dat meestal de man in het gezin de keuze maakt voor een autoverzekering. Daarbij is ook vastgesteld dat een wijziging van verzekeraar maar sporadisch voorkomt. Dat is een schril contrast met het enorme aantal oversluitingen bij de ziektekostenverzekering. Wist je dat een verzekering voor je auto vandaag de dag in het algemeen voor een jaar wordt afgesloten en daarna dagelijks opzegbaar is?
Waarom zou jij een andere verzekering sluiten indien je tevreden bent met de huidige? Wellicht moet je eens op een onafhankelijke vergelijker kijken om te zien welke opties je hebt qua premie. Daarvoor hoef je niet meer alle polisvoorwaarden door te nemen, dat is al voor je gedaan. Kijk bijvoorbeeld eens op Autoverzekering.nl. Hieronder vind je nog wat algemene tips over autoverzekeringen.
Leeftijd van de auto
Auto ouder dan 10 jaar: WA
In Nederland mag je de weg niet op zonder minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering. De naam zegt het al. De verzekering heeft dekking als jij aansprakelijk bent voor schade bij een andere partij. Schade aan je eigen auto valt daar niet onder.
Auto van 6 tot en met 10 jaar: WA plus beperkt casco
De WA is gelijk aan die bij oudere auto’s maar je hebt ook dekking voor mogelijke schade aan je eigen auto. Denk daarbij aan storm- en waterschade, die zijn immers niet ongebruikelijk in ons land. Er is geen dekking voor schade aan jouw auto die je zelf veroorzaakt hebt en ook schade door vandalisme valt niet onder deze verzekering.
Auto van 0 tot een met 5 jaar: volledig casco
Autozaken doen het steeds beter en daarmee gaan er ook weer meer nieuwe auto’s de weg op. Een (relatief) nieuwe auto is een kostbaar bezit en dan wil je graag zo min mogelijk risico lopen. Volledig casco wordt ook wel allrisk genoemd. Ten opzichte van beperkt casco is vrijwel alles verzekerd, dus ook schade aan je eigen auto indien je daar zelf verantwoordelijk voor bent. Ook een ander steeds vaker voorkomend probleem valt hier onder de dekking: vandalisme.
Het eigen risico
Vrijwel iedere verzekeraar kent een bonus/malustrap. Deze zijn vaak anders opgebouwd. Maar iedere verzekerde krijgt bij het claimen van een kleine schade te maken met de vraag wat dit betekent voor de premie in de komende jaren. Als het claimen leidt tot een forse premieverhoging, is het vaak voordeliger om de schade dan zelf maar te betalen. Om die reden is het verstandig om eens af te wegen welk eigen risico het beste past in jouw specifieke situatie. Een hoger eigen risico betekent ook een (fors) lagere premie. Door te vergelijken kan je hier de meest aantrekkelijk polis kiezen. Het houdt tevens in dat je bij kleine schades geen keuze meer hoeft te maken.
Voorkom dubbele verzekeringen
Heb jij momenteel aanvullende verzekeringen bij je autoverzekering? De meest voorkomende zijn de ongevallen-inzittenden en de rechtsbijstandverzekering. Veel automobilisten kennen de voorwaarden van deze verzekeringen niet of nauwelijks en het is meer een gewoonte geworden om deze erbij te nemen. Soms worden hierdoor risico’s zelfs dubbel verzekerd. Als je besluit voor een nieuwe verzekering te kiezen, beoordeel dan ook eens of je aanvullende verzekeringen nodig hebt.