Het verhaal achter de Nederlandse vlag

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten zie je de nationale vlag overal terug en op andere plekken weer minder. In Nederland valt het dan redelijk mee. Op nationale feestdagen en andere belangrijke dagen mogen de mensen de vlaggen uit hangen, maar dat is het dan ook wel. Bij belangrijke gebouwen hangen de vlaggen echter bijna altijd uit.

De Nederlandse vlag

In de Tweede kamer en in de gemeenteraden hangt steevast een Nederlandse vlag. Ook bij bedrijven of belangrijke gebouwen van de overheid hangt hij vaak. De vlag hangt dan aan een paal, maar hij kan ook aan een vlaggenstok hangen. Deze vlaggenstok is dan vastgemaakt aan de muur, maar hij kan natuurlijk ook gewoon op de grond staan. Ook op straat zie je af en toe de Nederlandse vlag hangen op traditionele dagen zoals koningsdag en 5 mei. Het hoeft echter niet altijd een feestdag te zijn, want ook als iemand geslaagd is voor het eindexamen hangen we de vlag uit.

Het protocol

Wist je dat het door de overheid vast is gelegd in een protocol dat we de vlag mogen hijsen wanneer we maar willen? Hier hoef je je overigens niet eens aan te houden, maar het wordt wel van je gevraagd. Het is gewenst om je vlag ‘s nachts te verlichten. Tenminste, als je hem laat hangen. Je kunt namelijk tussen zonsondergang en zonsopgang je gekreukte vlag strijken als je dat wil. De vlag mag verder niet de grond raken. Het hijsen van de vlag gebeurt ‘s ochtends en bij zonsondergang wordt hij weer neergehaald. Een oranje wimpel mag je alleen maar gebruiken op Koningsdag en als een lid van het koninklijke huis jarig is.

De betekenis van de vlag

De Nederlandse vlag is niet zomaar ontstaan, maar hij heeft een symbolische betekenis. Hij staat symbool voor de onafhankelijkheid en de eenheid van het Koninkrijk der Nederlanden. Zowel op zee als op land wordt deze vlag als de civiele vlag gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *