De best betalende banen van Nederland

Voorzitter van de Raad van Bestuur (middelgrote organisatie)

De Raad van Bestuur is het hoogste bestuursorgaan van een organisatie. De Raad van Bestuur heeft daar de leiding. In het bestuur wordt de visie (waar willen we naartoe) en de strategie (hoe komen we daar) bepaald en uitgewerkt. De Raad van Bestuur is ook verantwoordelijk voor de uitwerking, wat zich uit in de verantwoordelijkheid voor het integrale management. Als voorzitter van de Raad van Bestuur fungeert u bijvoorbeeld als spreker en bent u eindverantwoordelijk voor de prestaties van de organisatie. Voor deze zware en zeer verantwoordelijke taak harkt u zeer goed geld uit!

Gemiddeld basissalaris: 467.500 euro bruto

Gezagsvoerder Boeing 747

Een kapitein is de meest verantwoordelijke persoon aan boord van een schip, een commercieel vliegtuig, een luchtschip of een ruimtevaartuig. Dit betekent dat andere bemanningsleden onder zijn of haar gezag staan. Een kapitein is meestal de meest ervaren, deskundige en bewezen bekwaamheid aan boord. In dit goed betaalde beroep is de kapitein een piloot.

Gemiddeld basissalaris: 220.500 euro

Chirurg

Als chirurg voer je operaties uit in de operatiekamer. Er zijn veel gespecialiseerde chirurgen die het heel goed verdienen. Denk aan de hersen- of plastische chirurg. Maar met je eigen praktijk kun je veel meer verdienen. Ter indicatie: als startende afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de AMS, een startsalaris van ongeveer € 70.000 bruto voor een werkweek van 45 uur. Met nacht- en weekendbonussen kan dit flink oplopen. Een zeer ervaren chirurg kan al dan niet zelfstandig zitten op een zeer mooie € 400.000+ bruto per jaar.

Gemiddeld salaris: 210.000 bruto

Minister-president

In 2017 zal het maximumsalaris voor een topbestuurder (topdirecteur) €181.000 bedragen. Voor het gemak kunnen we ervan uitgaan dat onze premier het maximum van € 181.000 per jaar kan toevoegen voor zijn zeer verantwoordelijke taak. De topinkomens voor bestuursfuncties worden op een maximum per jaar vastgesteld. Na een politieke functie gaan oud-ministers vaak tegen veel hogere salarissen aan de slag in het bedrijfsleven. De zogenaamde directeurentop werd vroeger de Balkenende-norm genoemd na de introductie van de heer zelf. JP zelf, volgde zijn carrière bij Ernst & Young met het ‘beginsalaris’ 466.000 euro per jaar. Nu 4 keer zijn eigen norm.

Gemiddeld salaris: € 181.000 bruto

Minister

Als minister ben je volledig verantwoordelijk voor een heel ministerie. Als beleidsmaker en met eindverantwoordelijkheid, een zeer zware klus waarbij de pers je op de voet volgt en je in de schijnwerpers zet. Een baan waarbij de werkweek vaak niet korter is dan 60 of meer uur. Het salaris ligt ergens tussen 140.000 en 179.000 euro per jaar. Plus het vooruitzicht op een vaak zeer lucratieve baan bij een multinational na de politiek maakt dit niet de verkeerde baan.

gemiddeld salaris: € 160.000 bruto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *