Het verschil tussen een stalen buis en pijp

Veel mensen denken dat een stalen buis en stalen pijp synoniemen aan elkaar zijn. Toch zijn een pijp en een buis niet hetzelfde. Een stalen pijp, of andere pijp wat dat betreft, is altijd rond. Bij een stalen buis is dit niet het geval. Een stalen buis kan namelijk in veel verschillende vormen voorkomen zoals ovaal, vierkant, rechthoekig of natuurlijk rond. Behalve deze onderdelen, zijn er ook andere onderdelen die verschillend zijn tussen een buis en pijp. Deze behandelen we hieronder.

De kenmerken van een stalen buis

Een stalen buis wordt bijna altijd gemeten via de gehele diameter als het gaat om een ronde buis. Voor de dikte van de wand wordt er gebruik gemaakt van maatnummers. De buismaat behoudt dezelfde buitendiameter, ongeacht de wanddikte. Deze buitendiameter blijft gelijk ondanks de wanddikte. Wanneer de wanddikte toeneemt, blijft de diameter gelijk, maar wordt deze naar de binnenkant toe dikker.

De kenmerken van een stalen pijp

Een buis wordt opgemeten door de binnenste diameter te meten. Dit staat ook wel bekend als de nominale diameter. Dit is de Nominal Pipe Size (NPS) en dit wordt in inches gegeven. Dit maakt de maten van een pijp voor Europanen soms lastig te bepalen. De diameter kan ook in het metrisch systeem worden weergeven. De buitenkant van een pijp is daarnaast altijd groter dan de buitenkant bij een pijp. Deze wanddikte bepaald de sterkte van de buis.

Stalen buizen of stalen pijpen nodig?

Ben je op naar een stalen buis of ben je erachter gekomen dat een stalen pijp beter past bij wat je zoekt? Bekijk dan het assortiment van Metaalcenter.nl. De expert als het gaat op o.a. stalen platen en stalen pijpen. Bij Metaalcenter.nl vind je alles wat jij zoekt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *