Lekker glutenvrij eten, hoe doe je dat?

Set of gluten free products. Grains and beans

Glutenvrij eten wordt steeds makkelijker. Dat komt doordat er steeds meer lekkere glutenvrije producten op de markt komen. Mensen die gluten uit hun dieet weren hoeven hierdoor gelukkig niets meer te missen. Denk jij er ook aan vaker glutenvrij te gaan eten, of heb je een glutenallergie of -sensitiviteit? Dan is het goed om te weten hoe je een lekker ontbijtje of een gezonde lunch op tafel zet waar geen gluten bij komen kijken. In dit artikel vertellen we je meer over welke producten je in huis kunt halen om ook met een glutenallergie heerlijk te kunnen eten.

Wat is glutenallergie?

Als je coeliakie hebt, dan ben je allergisch voor gluten. Je lichaam kan in dat geval de eiwitten van de gluten niet goed verwerken en gaat ertegen in verweer. Wanneer gluten in contact komen met je darmwand, raakt die geïrriteerd en ontstoken. Dat kan veel klachten met zich meebrengen. Omdat de darmwand beschadigt kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Ook zorgt het eten van gluten voor mensen met een glutenallergie voor buikpijn en diarree. Heb je coeliakie, dan eet je glutenvrij. Gluten zitten in verschillende producten, zoals brood, koekjes en andere voedingswaren waar tarwe, rogge en spelt in zitten. Dat betekent gelukkig niet dat iemand met coeliakie geen brood kan eten. Je kunt bijvoorbeeld glutenvrij meel kopen om je eigen brood mee te maken, of glutenvrij brood kopen.

Glutenvrij ontbijten

Glutenvrij ontbijten is gemakkelijk als je weet wat je moet vermijden. Zo kun je naast brood en toast kiezen voor glutenvrije pannenkoeken, muesli zonder gluten, en yoghurt. In een speciaalzaak kun je verschillende glutenvrije producten in huis halen waar je een lekker ontbijt mee kunt maken. Zo hoef je het voedsel dat je normaal gesproken eet niet te missen. Bij zo’n specialist, zoals Glutenvrij Le Poole, vind je een uitgebreid assortiment aan glutenvrije producten. Er is altijd iets wat bij je smaak past. Met verse vruchten en een gekookt of gebakken eitje maak je je ontbijt helemaal af.

Gevoelige buik? Probeer glutenvrij

Als je last hebt van onverklaarbare darmklachten, kan het zijn dat dat te maken heeft met glutensensitiviteit. Dit is lastig om medisch vast te stellen, maar je kunt proberen een tijdje glutenvrij te eten. Verminderen de klachten na een paar weken, dan weet je dat je lichaam minder goed in staat is gluten te verteren en kun je ze in het vervolg gaan mijden. Gelukkig heb je gluten net per se nodig om gezond te eten. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *